[O2] Dłuższy piąty bieg - jak to wygląda ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Patryk
    Drive
    • 2017
    • 70
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jescze nie dzwoniłem do tego gościa bo ja chyba bede sie jednak skłaniał do przełożenia 0,74. Mieszkam w mieście i okolice to teren górzysty wiec przełożenie 0,67 chyba sobie odpisze bo nigdy bym 5 nie wrzucił.
    Chyba ze ktoś jeszcze coś ciekawego podpowie jesli chodzi o to przełożenie i elastyczność przy mniejszych prędkościach.
    obecnie mam skrzynie JHT jak wyglada mod w tej skrzyni bo gdzieś czytałem ze nie ma problemów bo te skrzynie praktycznie wszystkie sa takie same.
    Ostatnio edytowany przez Patryk; 43186.

Komentarz

• Patryk
      Drive
      • 2017
      • 70
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wiec dzwoniłem do pana z Allegro i pytałem czy biedzie pasować to przełożenie 6biegu na miejsce 5. Powiedział ze nie mozna mylić 6 z 5 bo to zupełnie inne przełożenie. Zastanawiam sie tylko czy mnie zrozumiał o co mi chodziło.
      ja chyba bede kombinował jednak z 0,74

Komentarz

• leonn
        RS
        • 2011
        • 2726
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jeśli rzadko jeździsz długie trasy to 0.74 Ci wystarczy.
        Co do tej zębatki z Turana to jeśli masz wszystko przygotowane do wymiany, to jak części przyjdą, a nie będą pasować to towar zakupiony przez internet zawsze możesz zwrócić bez podania przyczyny

Komentarz

• Patryk
          Drive
          • 2017
          • 70
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Właśnie głównie kręcę się w okolicach miasta! Raz na jakiś czas 200 km autostrada do Katowic, w wakacje nad może i 1 na jakiś czas Wrocław-warszawa! Wiec wychodzi żądło ta trasa! Choć w trasie to 0,67 to z tego co czytam bajka

Komentarz

• leonn
            RS
            • 2011
            • 2726
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Przeczytaj opis Lesiu34 na 7str, nie będziesz zadowolony z 0,67.

Komentarz

• Patryk
              Drive
              • 2017
              • 70
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

No faktycznie. Szkoda ze jeszcze nikt nie rozkminil tego przełożenia 0,70 czy 0,71 znalazłem takie zębatki chyba w dislu były

Komentarz

• leonn
                RS
                • 2011
                • 2726
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Rozkminił Nie ma takich przełożeń w "nowych" naszych skrzyniach.

Komentarz

• adi007
                  Classic
                  • 2018
                  • 9
                  • Audi

A może ma ktoś na zbyciu takie koła 0,67?
                  Chętnie odkupie
                  Szkoda że nie ma ich gdzieś w internecie
                  1400 zł to trochę dużo i ten czas oczekiwania...

Komentarz

• Patryk
                    Drive
                    • 2017
                    • 70
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Czyli ja zostaje chyba przy 0,74. A ty kolego adi007 sprawdź ta aukcje o której pisałem stronę wcześniej z tym przełożeniem 6 biegu od Vw. Moze gość mnie nie zrozumiał.

Komentarz

• pafigo79
                      Ambiente
                      • 2016
                      • 121
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Patryk Zobacz wpis
                      Jescze nie dzwoniłem do tego gościa bo ja chyba bede sie jednak skłaniał do przełożenia 0,74. Mieszkam w mieście i okolice to teren górzysty wiec przełożenie 0,67 chyba sobie odpisze bo nigdy bym 5 nie wrzucił.
                      Chyba ze ktoś jeszcze coś ciekawego podpowie jesli chodzi o to przełożenie i elastyczność przy mniejszych prędkościach.
                      obecnie mam skrzynie JHT jak wyglada mod w tej skrzyni bo gdzieś czytałem ze nie ma problemów bo te skrzynie praktycznie wszystkie sa takie same.
                      I tu masz racje...najmniesza gorka uniemozliwia jakiekolwiek przyspieszanie na 0,67 (jezdzilem cala zime w gory i przetestowalem to dokladnie) jak konczy sie autostrada to koniec tej V-ki
                      do tego masz duzo tansze graty.

Komentarz

• adi007
                        Classic
                        • 2018
                        • 9
                        • Audi

No niby tak ale we wcześniejszych postach ktoś pisał że ta wymiana owszem coś daje ale nie wiele.
                        A może ktoś życzliwy sprawdzić w Etce czy te zębatki od Tourana (6bieg) wejdzie do tej skrzyni?
                        A może ma ktoś jakieś dojścia żeby szybko załatwić zębatki a nie czekać 3 tygodnie
                        Z góry dziękuje

Komentarz

• Marcin_med
                          Ambiente
                          • 2015
                          • 148

Nie kombinuj wstawiaj 0.74 i ciesz się z ciszy i spokojnej jazdy. Ostatnio robiłem trasę Rzeszow-Katowice po A4. Prędkości autostradowe w aucie cisza, spalanie gazu ok. 8.5 l/100 czego chcieć więcej?

Komentarz

• Maly745
                            Elegance
                            • 2014
                            • 773
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Też bym chętnie tego moda zrobił, tylko gdzie to wszystko kupić i skąd majstra wziąć
                            Skoda Octavia II FL
                            Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/

Komentarz

• Patryk
                              Drive
                              • 2017
                              • 70
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Graty masz tutaj Zobacz ofertę: Komplet kół + łożysko auta grupy VW 5 bieg 37:50 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7260551090
                              ja właśnie dostałem i w środę przy okazji rozbierania skrzyni zeby wymienić bolące wszystkie skody i Vw łożysko poproszę majstra zeby podmienił mi koła 5 biegu. Generalnie da sie to zrobić podobno bez zdejmowania skrzyni, wystarczy zdjąć dzieł i zrobić podmianke.
                              Tak jak wołem ja w środę wyciągam skrzynie, wymieniam łożysko, podmienię koła 5 iegu, wymienię olej a w piątek robię trasę 450 km to wszystko sie okaże i dam znac

Komentarz

• Marcin_med
                                Ambiente
                                • 2015
                                • 148

Jak masz kanał to zrobisz to sam, ściągasz dekiel skrzyni, potem dwa pierścienie osadcze i koła, zakładasz nowe zakładasz pierścienie, uzupełniasz olej, który zleciał (wskazana wymiana całego na nowy I cieszysz się jazda

Komentarz

• Andrzej.P
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1516
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Marcin_med Zobacz wpis
                                  Ostatnio robiłem trasę Rzeszow-Katowice po A4. Prędkości autostradowe w aucie cisza, spalanie gazu ok. 8.5 l/100
                                  Dobry wynik, aczkolwiek czy trochę nie za mało? A sterownik benzyną się nie podpiera?
                                  Skrzynia ze standardowymi przełożeniami, trasa po A2 Warszawa-Poznań, całość ~315km, obroty przez większość trasy ~ 4,5 tys rpm --> na liczniku ~150km/h (wg nawigacji ~143km/h), spalanie wyszło ~11,1 l/100km (wiadomo, ile gazu weszło zależy też od ciśnienia na pompie).
                                  Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                  FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• Patryk
                                    Drive
                                    • 2017
                                    • 70
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wiec odebrałem auto. Przełożenie 0,74. Chwila jazdy po obwodnicy i już widze ze jest dużo lepiej. Zupełnie inny komfort. Jest tylko jedno małe ale. Gość który mi zakładam te zębatki powiedział i jak tez to zaowazylem ze jak zdejmuje nogę z gazu to pojawia sie dziwne brzęczenie. Jak auto ciągnie to jest cisz, noga z gazu pojawia sie brzęczenie. Powiedział mi ze kiedyś miał taki przypadek w Ignisie i po jakimś czasie sie ułożyło. Moze u mnie tez sie ułoży a jak nie to powiedział ze zareklamujesz. Powiedział ze moze któreś koło moze byc delikatnie przekoszone albo coś.
                                    U mnie założył na starym łożysku igiełkowym bo mowi ze oryginalne jest bardziej wytrzymałe na temperatury. I o dystansach h tez nic nie wspominał, powiedział ze wszystko idealnie pasuje.
                                    Mam nadzieje ze sie ułoży i uniknę cyrku z reklamacjami i podmianami. Chyba ze wy macie pomysły co moze byc przyczyna takiego brzęczenia?

Komentarz

• Patryk
                                      Drive
                                      • 2017
                                      • 70
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jeszcze teraz zaowazylem, ze jak zdejmę nogę z gazu to mogę wyjąc piątkę bez sprzęgła bez większych problemow. Moze akurat tak trafiłem z obrotami, moze przypadek? Zaczyna mnie to zastanawiać.

Komentarz

• Marcin_med
                                        Ambiente
                                        • 2015
                                        • 148

Zamieszczone przez Andrzej.P Zobacz wpis
                                        Dobry wynik, aczkolwiek czy trochę nie za mało? A sterownik benzyną się nie podpiera?
                                        Skrzynia ze standardowymi przełożeniami, trasa po A2 Warszawa-Poznań, całość ~315km, obroty przez większość trasy ~ 4,5 tys rpm --> na liczniku ~150km/h (wg nawigacji ~143km/h), spalanie wyszło ~11,1 l/100km (wiadomo, ile gazu weszło zależy też od ciśnienia na pompie).
                                        Mam przełozenie 0.74, na autostradzie jechałem 130-140 okazjonalnie więcej czasami mniej. Obroty przy tych prędkościach i przełożeniu nie przekraczają 4 tys. Z tad spalanie, jechałem także większą część trasy bez klimy. Instalacja STAG QBOX bez dotrysku

Komentarz

• Marcin_med
                                          Ambiente
                                          • 2015
                                          • 148

Zamieszczone przez Patryk Zobacz wpis
                                          Wiec odebrałem auto. Przełożenie 0,74. Chwila jazdy po obwodnicy i już widze ze jest dużo lepiej. Zupełnie inny komfort. Jest tylko jedno małe ale. Gość który mi zakładam te zębatki powiedział i jak tez to zaowazylem ze jak zdejmuje nogę z gazu to pojawia sie dziwne brzęczenie. Jak auto ciągnie to jest cisz, noga z gazu pojawia sie brzęczenie. Powiedział mi ze kiedyś miał taki przypadek w Ignisie i po jakimś czasie sie ułożyło. Moze u mnie tez sie ułoży a jak nie to powiedział ze zareklamujesz. Powiedział ze moze któreś koło moze byc delikatnie przekoszone albo coś.
                                          U mnie założył na starym łożysku igiełkowym bo mowi ze oryginalne jest bardziej wytrzymałe na temperatury. I o dystansach h tez nic nie wspominał, powiedział ze wszystko idealnie pasuje.
                                          Mam nadzieje ze sie ułoży i uniknę cyrku z reklamacjami i podmianami. Chyba ze wy macie pomysły co moze byc przyczyna takiego brzęczenia?
                                          Ja mam łożysko od Antonio i jest git, poza tym musisz luzy wzdłużne na walkach odpowiedniej grubości pierscieniami skasować! Jak to zrobisz będzie git

Komentarz

• Zamieszczone przez Marcin_med Zobacz wpis

Mam przełozenie 0.74, na autostradzie jechałem 130-140 okazjonalnie więcej czasami mniej. Obroty przy tych prędkościach i przełożeniu nie przekraczają 4 tys.
                                            To dużo. Za dużo dla długotrwałej jazdy. Takie auta na autostradę się nie nadają.

Z tad spalanie [...]
                                            Z czego?

Komentarz

• Patryk
                                              Drive
                                              • 2017
                                              • 70
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mechanik mówi ze luzów nie ma, ze mierzył i jakby chciał cos posłużyć to już pierścienia zabezpieczajacego by nie wcysnąl! Na weekend zrobię 900 km wiec zobaczę! Myślicie ze mogę z tym zrobić dłuższa trasę?To taki dziwny bzyk a wystarczy tylko delikatnie musnąć gaz to bzyk ustaje’. Moze to kwestia zostawienie starego łożyska igiełkowe? Moze jak poszczą, gaz to tworzy sie jakiś luz i coś brzęczy. Co o tym myślicie? Mam nadzieje ze to nie jest niebezpieczne i nigdzie nie stanę w trasie!
                                              Ostatnio edytowany przez Patryk; 43186.

Komentarz

• Marcin_med
                                                Ambiente
                                                • 2015
                                                • 148

Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpis
                                                To dużo. Za dużo dla długotrwałej jazdy. Takie auta na autostradę się nie nadają.

Z czego?
                                                Wg Ciebie w benzynie wolnossacej obroty poniżej 4 tys są za wysokie do jazdy autostradą? (1.6 bse ma max moment przy 3.8 tys.)Oczywiście lepiej mieć 2.0 tdi na autostradę.... ale do okazjonalnej jazdy to co mam wystarczy w zupełności... A spalanie było stosunkowo nie wysokie bo: jechałem sam dodatkowego obciążenia, znaczna część trasy bez klimy oraz (A może przede wszystkim) przełożenia 5 biegu mam 0.74...

Komentarz

• Andrzej.P
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1516
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mam przełozenie 0.74, na autostradzie jechałem 130-140 okazjonalnie więcej czasami mniej. Obroty przy tych prędkościach i przełożeniu nie przekraczają 4 tys. Z tad spalanie, jechałem także większą część trasy bez klimy. Instalacja STAG QBOX bez dotrysku
                                                  No to tylko pogratulować takiego rezultatu --> spalanie ~8,5 vs ~11. Takie rezultaty mam jak się kulam ~100km/h
                                                  Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                                  FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• sew1981
                                                    RS
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2009
                                                    • 10917
                                                    • Fiat

ja w wolnossących benzynach, a miałem takie 3 sztuki i to głowice 16v, które tolerują podobno wyższe obroty (1.4-2.0) nie mogłem na dłuższą metę znieść akustycznie obrotów powyżje 3600 rpm w trasie.
                                                    Więc 4000-4500 to zdecydowania rzeźna akustyczna, dla silnika też przesada lekka według mnie, nawet wolnossącego, którego trzeba kręcić na przyśpieszeniu wiadomo. Jak ktoś może to znosić dłużej to gratuluje szczerze, ja mam za "wrażliwy" układ słuchu i za dużą empatię dla silnika

Komentarz

Pracuję...